EH, TAK ADA AIR KE?

Exclusive post from aisyahumyra.com



Cegah pembaziran air!

Huh! Sejak dari SIIUC sampai ke UUM, tak ada soalan lain ke nak tanya? Alih-alih soalan yang sama, ayat yang sama, rhythm pun sama. Tapi yang bertanya itu bukan orang yang sama. Dan kadang-kadang saya sendiri pun tak mengenali si penyoal tersebut. Pelik… pelik… Luar biasa sangatkah apa yang saya buat ini?

Sudahnya, saya putar kepala paip dua tiga kali supaya air mengalir laju sekaligus menjawab soalan tersebut. Malas nak jawab. Yelah, saya tengah asyik berwuduk ada pulak yang sibuk tanya itu ini. Lagipun ikut hukumnya makruh bercakap ketika wuduk.

‘Oh, ingatkan tak ada air hehe..’ Tahu dah, itulah jawapan standard beliau. Dalam tak sedar tu sempat jugalah saya tersenyum sorang-sorang. Hai, masyarakat…

Soalan, ‘Eh, tak ada air ke?’ ini banyak mengundang persoalan di fikiran saya. Bukan sebab soalan itu yang pelik tapi bila sudah selalu sangat ditanya, rasanya mungkin cara ambil wuduk saya yang menerbitkan rasa pelik. Read the rest of this entry »

MISI TAK MUSTAHIL

Terasa macam dah lama sangat saya tak update blog. Dua tiga menjak ni saya agak sibuk dengan misi tak mustahil, membangunkan online business yang dah agak lama tertangguh.

Pergh! Rupanya banyak juga perkara perlu saya selesaikan sebelum online business ni boleh stand alone. Antaranya, katalog produk, cara pembayaran, product description, links, iklan dan sebagainya. Lebih kurang macam nak buka kedai juga. Bezanya online business memerlukan hampir 100% kebijaksanaan kita mendominasi kelebihan internet dan kemahiran berkomputer untuk tackle pelanggan di luar.

Perniagaan yang saya maksudkan di sini ialah menjual produk dari HPA Industries Sdn Bhd. Bagi anda yang tidak familiar dengan syarikat ini, Kopi Pracampuran Radix merupakan salah satu produk ‘pelaris’ bagi syarikat ini.

Antara kelebihan Kopi Pracampuran Radix yang menggunakan Tongkat Ali sebagai herba utama ialah ‘afrodisiak’ untuk menambah fertaliti (kesuburan), melawaskan air kecil dan air besar, mengatasi masalah ‘firgit’ bagi wanita, menghilangkan sakit sendi, urat serta menguatkan otot, mengaktifkan biosintesis ke atas hormon endrogen, berfungsi sebagai anti kanser dan mengandungi flavonoid sebagai anti oksidan. Begitulah serba sedikit penerangan tentang perniagaan baru saya ini.

Selain terganggu masa dengan perniagaan, adik lelaki saya juga ada bertandang di rumah. Eh, bertandang? Ya, bertandang sebab selalunya dia susah nak lekat di rumah. Ada saja aktivitinya di luar. Pastinya aktiviti utamanya adalah bersama dengan kumpulan nasyid Nusantaranya.

Justeru, apa kaitannya dengan masa saya? Kaitannya, bila dia balik pasti komputer akan diconquer. Jadi peluang untuk saya menghadap depan komputer agak limited dengan alasan dia jarang ada di rumah. Sebagai kakak mithali saya tak kisah untuk mengalah (haha…lawak pulak cakap macam ni!)

Selain dari itu… Eh, adik saya yang banyak alasan (sebab nak conquer komputer) atau saya yang beralasan banyak (sebab tak pandai urus masa)? Toing toing toing…

Best Regards,

NOOR ATIKAH BINTI NOORDIN
Exclusive post from aisyahumyra.com
24 Mei 2010M = 10 Jamadilakhir 1431H
Isnin

____________________________________________________________