TUTORIAL: ADOBE PHOTOSHOP – FILTER THE BACKGROUND

Exclusive post from aisyahumyra.com

OK, untuk pelajaran kedua ini kita akan belajar teknik filtering the background. Mungkin anda tertanya-tanya kenapa saya tiba-tiba ‘berubah angin’ dengan tutorial image editing pula.

Komen saya, “Take 5 sekejap. Rilekskan minda dengan sesuatu yang ringan dan fun. Macam iklan KitKat – Berehat sebentar bersama-sama KitKat.” (Eh, ada kaitan ke?)

Read the rest of this entry »

Advertisements

TUTORIAL: ADOBE PHOTOSHOP – COLORING EFFECTS

Exclusive post from aisyahumyra.com

Sudah agak lama juga saya tinggalkan ‘slot’ tutorial blog ini. Tapi baru-baru ini dalam keghairahan adik belajar image editing melalui Adobe Photoshop, saya pun ikut terbelajar sama. Komen saya – memang menarik!

Jadi hari ini saya mahu kongsi dengan anda semua sedikit asas image editing bagi yang masih bertatih dengan Adobe Photoshop. Bagi yang dah advance tu, mungkin boleh tunjuk ajar saya pula! 🙂

Tajuk: Coloring Effects (Kesan Warna-warni)
Versi: Adobe Photoshop 7.0
Penerangan: Teknik ini sesuai untuk menambahkan kesan warna-warni pada gambar.

Langkah: Read the rest of this entry »

TIPS KESIHATAN: IODIN UNTUK HATI – LOBAK, TELUR ATAU KOPI?

Exclusive post from aisyahumyra.com

A:
Beb, kau kenapa? Macam ada masalah aje aku tengok.

B:
Hmm… Biasalah. Aku stress sikit. Macam-macam masalah timbul. Kenapalah aku dipilih untuk hadapi semua dugaan ini?

A:
Let’s talk about this, shall we?

B:
Shukran jazilan, beb. Aku cuma perlukan ‘secangkir teh pengubat letih’ dari kau. Please give me your best shot.

A:
Dear friend, jom masuk dapur. Kita masak something sikit hari ini, okey?

B:
What? Masak? Read the rest of this entry »

THE BEST THINGS ABOUT REWANG

Exclusive post from aisyahumyra.com

Assalamu’alaikum dan salam sayang buat pembaca sekalian.

Alhamdulillah sejak berakhirnya peperiksaan akhir semester dua 25 Mei lepas, saya punya lapang waktu untuk menulis artikel ini. Dalam tempoh hampir dua minggu sebelum ini saya sibuk dan menyibukkan diri dengan aktiviti rewang sempena walimatul ‘ursy abang dan kakak… (ok, saya cuma sibuk buat souvenir dan gubah hantaran je…). Apa pun, yang pasti aktiviti rewang merewang ini boleh tahan penat!

Untuk momentum permulaan ini, elok rasanya saya kurangkan menulis dan banyakkan gambar. (Klik pada gambar untuk tumbesaran sebesar alam.)

Ok, first nak tunjuk pada anda semua kad jemputan perkahwinan yang direka khas oleh.. Read the rest of this entry »