INTERVIEW!

Exclusive post from aisyahumyra.com

Addicted for an interview? :p

I’m sure anda semua pasti pernah dengar perkataan di atas, interview. For some people, perkataan itu merupakan perkataan berhantu. Tapi seberhantu mana pun perkataan tersebut, setiap manusia yang menginginkan pekerjaan (makan gaji) pasti perlu berhadapan dengan temu duga… Yup, tragic isn’t it?

Memang sungguh tragik. Ini cerita saya…

5 Disember lepas saya telah dipanggil untuk second interview di JHEA (Jabatan Hal Ehwal Akademik). Berkecamuknya kepala hanya ALLAH yang tahu. Ditambah lagi pada tarikh yang sama juga saya perlu menduduki peperiksaan akhir bagi subjek Pengantar Pengurusan. Bezanya temu duga tersebut diadakan pada sebelah pagi manakala examination pada sebelah petangnya.

Dalam hati waktu itu mulalah terfikir nak skip aje interview pagi tu. Tak payah susah-susah prepare untuk interview. Boleh terus fokus pada examination. Tapi akal kata, ‘NO! Jangan nak mengada. Kalau menyerah sekarang bermakna aku adalah seorang yang takut untuk berhadapan dengan masalah. Are you a looser? Biar kalah di medan juang daripada menyerah sebelum berjuang!’ Begitulah kata akal, siap speaking lagi hehe..

Pernah tak anda berhadapan dengan situasi yang sama?

Kalau pernah, pasti anda tahu bagaimana kecut perutnya saat-saat sebelum masuk ke bilik temu duga. Exam lagi nak fikir… Dalam bilik temu duga, semua yang dihafal jadi berterabur. Jawapan yang keluar pula ntah hape-hape. Saat keluar adalah yang paling membahagiakan. Dunia yang sempit tiba-tiba jadi selapang-lapangnya. Dada yang sesak pula tiba-tiba rasa segar (padahal yang dihirup itu asap bas) hehe..

Kebetulan pula sedang saya selak-selak buku The New Era of Management untuk revise subjek Pengantar Pengurusan, saya terjumpa interview blunders di bawah. Read it!… dan semoga anda tak jadi blur sehingga berkelakuan begini semasa interview, okey!

What Makes Good Interview Goes Bad

Have you ever had job interview where everything seems to be going well but then makes a drastic turn for the worse? Understanding common blunders that tick off interviewers can make you more successful as both a job candidate and an interviewer. Here’s one expert’s list of the top seven:

  1. Not communicating enough. People who won’t talk drive interviewers crazy. These folks offer short answers to open-ended questions and don’t follow up when the interviewer prods for more information.
  2. Not making eye contact. Candidates who look around everywhere accept at the interviewer provoke distrust. One expert advises extremely shy people to look at the interviewer’s ‘third eye’, just above and between the person’s two eyes, to avoid this blunder.
  3. Talking too much. Answering questions fully is important, but a candidate who babbles on and on puts most interviewers off.
  4. Using street slang or unprofessional language. Street-speak doesn’t fit most corporate domains. In addition, saying like, uh, or um every other word quickly loses an interviewers attention.
  5. Stretching the truth. People want to represent themselves in the best light, but many candidates go too far, embellishing their skills, hiding past job failures, or outright lying about educational qualifications. Interviewers can often sense this, which destroys trust.
  6. Making a fashion statement. In most cases, people should wear traditional professional dress for an interview.
  7. Failing to effective close. Interviewers like a candidate who closes the interview by stating their interest or asking about the next step in the process, rather than just letting the interview fade away.

There are even more outlandish blunders that occasionally occur. Here are some of unusual things that have happened during job interviews, based on surveys of vice presidents and human resource directors at major US corporations:

  1. The applicant announced she hadn’t had lunch and proceeded to eat a hamburger and French fries in the interviewer’s office.
  2. When asked if he had any questions about the job, the candidate answered, “Can I get an advance on my payback?”
  3. The applicant chewed bubble gum and constantly blew bubbles.
  4. The job candidate said the main thing he was looking for in a job was a quiet place where no one would bother him.
  5. The job applicant challenged the interviewer to arm wrestle.

SOURCES: Indira Dharchauduri, “Interviewers Pet Peeves,” Hindustan Times, February 24, 2004; and Martha H. Peak, “What Color Is Your Bumbershoot?” Management Review (October 1989): 63.

P/S: Even though saya selalu gemuruh (sampai tak lalu makan) sebelum interview, saya ternanti-nanti untuk berhadapan dengan interview lagi. Dipendekkan cerita, macam addicted. Kenapa ye? Penyakit apa pulak ni?



Best regards

NOOR ATIKAH BINTI NOORDIN
Exclusive post from aisyahumyra.com
28 Disember 2010M = 22 Muharram 1432H
Selasa

____________________________________________________________

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

Advertisements

4 Comments

  1. Atieshu said,

    28/12/2010 at 11:00

    Itu namanya inteview addicted. Hoh tak suka, tak suka. Dahsyat penyakit akak ni. 😛

    Saya ada masalah dengan no 4 tuh. Sebab tu saya tak suka pegi interview. Nasib baik time jadi pengawas sekolah dulu tak kena interview. HOHO 😛

    • Noor Atikah said,

      30/12/2010 at 01:17

      hikhik… tak taula nape tetibe leh ‘sakit’ camnie. tapi memang lar.. best nak gi interview lagi hehe 😀

      eh dulu takde interview? abes 2 camne ek dipilih?? tak bape nak ingat lak kes tersebut..

  2. Atieshu said,

    03/01/2011 at 18:32

    Haa… ni nak bagitau ni. Cikgu pengawas kalau tak silap Puan Azian kata semua terpilih, takda interview. YES la kan ?? 😛

    • Noor Atikah said,

      04/01/2011 at 00:21

      hikhik… kes kite lebih kurang same lar… coz akak pon takde interview. jadik pengawas percubaan, pastu tros serap jadik pengawas. last2 time form6 kene tarik jadik head girl plak…ngan takde pengalamannyer…haduiiihhhh… tragis2!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: