JANGAN MALAS MERANCANG

Asalnya apa yang saya ingin tuliskan dalam ‘Bab 1: Kisah Pengembaraan ke SIIUC’ adalah mengenai topik kedua ini. Tapi nak dijadikan cerita, sasaran tulisan saya tersasar disebabkan mood menyindir saya ketika itu berada pada tahap tip top.

Post kali ini saya tidak tajukkan dengan tajuk, ‘Bab 2: Kisah Pengembaraan ke SIIUC’ sebab rasanya scenario asalnya bukan pasal pengembaraan tapi pasal hal perancangan. Bab kedua nanti baru saya akan fokuskan pada kehidupan saya sepanjang saya bersuka-ria di SIIUC.

Refer balik pada post sebelum ini, di awal post saya banyak bangkitkan soal planning atau merancang. Ini menunjukkan bahawa merancang itu sangat perlu dalam kehidupan seseorang insan. Sampaikan ada pepatah orang putih berbunyi, ‘If you fail to plan, you plan to fail’ yang membawa maksud, ‘kalau tak nak gagal, jangan malas merancang okey.’

Bercakap soal perancangan ini teringat saya pengalaman sewaktu di kolej dulu. Satu-satunya pensyarah yang aktif mengingatkan kami pelajar-pelajar kursus Diploma in Human Resource Management tentang pengurusan masa ialah Encik Mohd Rizal bin Ab Karim, pensyarah part-time yang mengajar Financial Management subject.

Perkara yang selalu ditekankan, time line. Nak tau macam mana rupanya time line tu? Lihat di bawah…

Timeline

Ini adalah contoh time line yang simple. Time line yang lebih complicated atau precise mempunyai catatan masa dan hari. Time line sama juga fungsinya macam jadual rutin harian, cuma jadual rutin harian lebih fokus pada jadual hidup sehari-hari dari saat bangun tidur hingga tidur malam.

Time line pula membawa fungsi yang sedikit berbeza iaitu lebih fokus kepada jadual masa tugasan. Lazimnya time line adalah usaha atau target untuk seseorang menyelesaikan sesuatu tugasan mengikut masa yang ditetapkan.

Kenapa merancang itu penting?

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal shalih, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.

Dalam surah Al-‘Asr pun ada ditekankan tentang masa. Kapten Hafiz Firdaus Abdullah dalam blognya telah mengulas ayat tersebut dengan berkata,

…Sebenarnya apabila Allah SWT mengaitkannya dengan masa, bererti masa merupakan faktor utama dalam menentukan sama ada keempat-empat tuntutan tersebut berjaya kita capai atau tidak. Dalam erti kata lain, sesiapa yang memiliki pengurusan masa yang efisyen akan mampu mencapai tuntutan-tuntutan tersebut sehingga akhirnya menjadi orang yang beruntung. Sebaliknya sesiapa yang tidak memiliki pengurusan masa yang efisyen, dia akan gagal sehingga akhirnya menjadi orang yang rugi…

Okey, maybe penjelasan di atas nampak complicated untuk difahami. Mari kita ambil contoh yang lebih dekat dengan hidup kita.

Katakan anda adalah seorang yang busy, jadi for sure anda tak punya masa free yang panjang. Maybe suatu hari anda merancang untuk keluar membeli barang-barang dapur (sebab dah 2 minggu peti ais tu kosong) pada suatu hari yang paling sibuk dalam hidup anda. Anda tidak ada pilihan masa lain sebab itulah satu-satunya hari anda boleh spend time kat shopping complex pun. Masa yang diperuntukkan untuk outing itu pula hanya dua jam, aduss! Camno nih?

Apa yang boleh anda lakukan?

Jawapannya, planning!

Pertama sekali senaraikan barang-barang yang perlu dibeli (sila ketepikan barang-barang yang tidak berkaitan dengan barang dapur ye). Kedua, kira bajet untuk setiap pembelian supaya anda ada cukup wang dan tidak perlu terhegeh-hegeh pergi cucuk duit pula sebab tak cukup bajet.

Ketiga, tahu mana destinasi untuk membeli barang-barang dapur tersebut. Dah tahu barang tu ada di tempat barangan basah, jangan ronda-ronda di kawasan kosmetik pula. Keempat, sediakan back-up plan. Yelah, mana tau barang yang anda nak tiada. Jadi sebelum anda blur kat situ, adalah juga back-up untuk cover kebluran anda tu haha..

Akhir sekali, disiplin! Kalau takde banyak, sikit disiplin pun jadilah daripada takde langsung. Kalau empat perkara di atas anda sudah ikut tapi sampai tang disiplin hancur, tak guna juga. Bayangkan berapa banyak masa anda boleh selamatkan sekiranya anda betul-betul berdisiplin dengan planning anda. Err..boleh juga menyelamatkan refrigerator anda daripada kosong lagi seminggu.

Remaining masa bolehlah anda gunakan untuk membeli barangan side lists (barang yang tak berapa perlulah tu…) atau window shopping bagi menghilangkan tension. Hasilnya, barang sudah beli, tension pun hilang.

Kesimpulannya, jangan malas merancang okey!

Best regards

NOOR ATIKAH BINTI NOORDIN
Exclusive post from aisyahumyra.com
17 Jun 2010M = 4 Rejab 1431H
Khamis, terus tersenyum manis!

____________________________________________________________

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: